Klid, přerušovaný jen šploucháním vln a zpěvem ptáků. Pláž s bílým pískem obklopená tropickou zelení, za níž se zvedá zalesněné pohoří. Nekonečné dálky oceánu, který v slunci rozehrává paletu všech odstínů modré. Kýč? Možná. Ale přesně taková je procházka po některé z pláží u resortu Constance Ephelia na seychelském ostrově Mahé. Pro ty, kteří si o dovolené chtějí srovnat pocuchané nervy a odpočinout si na chvíli od hučícího davu, aut a města vůbec, je tohle místo prostě ideální…

Nedávno jsme na Facebooku dělali anketu, jak nejraději trávíte dovolenou – zdali jste aktivní, nebo se spíše válíte na pláži. Co myslíte? Válení (73 %) jednoznačně porazilo aktivitu 🙂 Ale ať už patříte k té nebo té skupině, tady se vyřádíte (nebo vyválíte?). K plážím s lehátky a slunečníky a parádním bazénům si můžete přidat třeba fitko, vodní sporty, lezení po horách nebo oblíbený zipline, tedy skluz po laně.

Mangrovníky, želvy i žraloci

Komplex Constance Ephelia najdete na západním pobřeží ostrova Mahé, mezi dvěma krásnými plážemi – Jižní a Severní. Stojí v přírodním parku o rozloze 296 akrů, s výhledem na mořský národní park Port Launay. Ten je známý tím, že se v něm dají pozorovat žraloci velrybí. Říká se jim také žraloci obrovští, protože patří k největším žralokům na světě. Jejich tlama může mít napříč až dva metry, ale naštěstí do ní dávají jen plankton a malé rybky. V Constance Ephelia se ale setkáte i s jiným zástupcem zdejší fauny – želvou obrovskou. Želvy žijí přímo v areálu ve vlastním „hotelu“ (ohradě), a tak je uvidíte opravdu zblízka. Pod dohledem jejich ošetřovatele a v předem stanoveném čase můžete být i u jejich krmení.

Constance Ephelia, žralok velrybí, želvaJsme v tropech, takže každý váš krok tu provází bujná vegetace. Přímo uprostřed resortu je bažinatý mangrovníkový les. Mangrovy jsou keře a stromy rostoucí právě v tropech na pobřežích moří, v místech kde se mísí sladká voda se slanou. Cesta za poznáním mnoha druhů zdejší flory a fauny může vést i místní naučnou stezkou. Stejně jako jsme zvyklí u nás, i tady jsou na ní umístěny tabule s vysvětlivkami.

Psát něco o oceánu a zdejších nádherných plážích, to bychom museli sáhnout k romantickým básnickým metaforám. A tak jejich popis shrňme jedním slovem – jedinečné. Jižní pláž je opravdu klidná. Chcete-li se jen tak brouzdat a nechat si vlnami omývat kotníky, pak jste tu správně. Ale pokud patříte mezi  Čechy, pro něž je nemyslitelné, že by si o dovolené nezaplavali, pak je tu pro vás pláž Severní. Nejen že si tu užijete plavání dosytosti, ale díky blízkosti mořského parku si tu i bezva zašnorchlujete.

Luxus za přijatelnou cenu

Příroda je příroda, ale k dokonalé dovolené – jen se nedělejme 🙂 – patří i luxusní ubytování, perfektní servis a dobré jídlo a pití. A tady má resort Constance Ephelia opravdu co nabídnout. Tvoří jej různě veliké a různě vybavené vilky. Mezi nimi jsou i vilky rodinné, resort je na rodiny s dětmi dobře připraven. Stejně tak si tady ovšem romantická zákoutí a soukromí najdou zamilované páry. Rádi toto místo doporučujeme ke svatbám a nejednu už jsme tu zorganizovali. A z dobrých zdrojů víme, že páry jsou spolu dodnes :-).

Máte-li v tuto chvíli hlad, pak následující odstavec raději přeskočte. Pět restaurací a pět barů! Každý z nich má vlastní koncepci, design i nabídku. „Corossol“ – bufetová restaurace s mezinárodní kuchyní, „Helios“ – se středomořskou kuchyní s vlivy jižní Francie, Itálie, Španělska, Maroka či Libanonu, „Adam & Eve“ – s voňavými a pálivými chutěmi jihovýchodní Asie, „Cyann“ – restaurace s výhledem na mořský park Port Launay a perfektním sushi a ještě „Seselwa“ – s kreolskými specialitami a grilovanými mořskými plody. O barech, kde kromě „klasiky“ dostanete i místní nápoje podávané v zelených kokosech, raději už psát nebudeme…