A teď nemám na mysli ochutnávku v přeneseném slova smyslu, ale tu pravou gurmánskou. K dovolené totiž patří nejen poznávání cizích krajů, ale určitě i jejich „ochutnávání“. Byl by hřích pohybovat se v jakékoli destinaci a neochutnat tamní speciality…

V hotelech a letoviscích tu pravou maledivskou kuchyni pravděpodobně neochutnáte, jídelníček je v nich přizpůsoben tak, aby vyhovoval hostům z různých koutů světa. Za klasickými místními pokrmy musíte vyrazit mezi domorodce.

Maledivská kuchyně

Na Maledivy se musí většina potravin dovážet, rostou tu v podstatě jen kokosy, manga, papáji a ananasy. Z tohoto důvodu je maledivská kuchyně poměrně jednoduchá a bezmasá. A pak jsou tu samozřejmě ryby, spousta ryb a mořských plodů, proto ve zdejším jídelníčku převažují. Ze všech vlivů se ve zdejší kuchyni nejvíce otiskl ten indický, pokrmy jsou často velmi kořeněné a pálivé.

Chcete-li opravdu vyzkoušet tradiční maledivská jídla, připravte se na ryby ve všech variacích –  rybí polévka, pikantní rybí kari, rybí knedlíčky apod. Ochutnáte všechny možné druhy ryb a krevety a chobotnice a kalamáry… Jako přílohu k těmto pokrmům dostanete rýži nebo chléb.

Snídaně, oběd, svačina

Mas huni – to je název směsi, která se na Maledivách podává k snídani. Obsahuje zpravidla tuňáka, cibuli, kokos a chilli a přikusuje se s roshi, což jsou placky z nekvašeného těsta, k čaji.

Hedhikaa (v čajovnách short eats) jsou jednohubky konzumované jako svačina nebo dezert. Patří sem různé slané lahůdky, jako smažené kuličky se směsí rybího masa s chilli (gulha), smažené rybí závitky v těstíčku (keemia) či pikantní rybí knedlíčky (kuli boakiba). Hedhikaa si můžete dopřát i ve sladké podobě. Vyzkoušejte třeba bondi bai, což je rýžový pudink, nebo zileybee – sladké smažené těstíčko. A dostanete samozřejmě i místní ovoce.

Hlavní jídlo (v čajovnách long eats) tvoří nejčastěji opět roshi nebo rýže a k nim různé polévky, kari, pálivé omáčky a zelenina. Setkáte se tu s pojmem garudia, za kterým se skrývá polévka s uzeným rybím masem. Nebo mas riha, což je zase rybí kari s rýží či roshi. Po jídle Maledivci často žvýkají arakové ořechy, které jsou nakrájené na tenko a zabalené do betelových listů s hřebíčkem a limetkovou pastou, osmažené v oleji.

Ochutnejte Maledivy

 

Čím to zapít

Nejoblíbenějšími nápoji na Maledivách jsou čaj a šťáva z palmového kmene kokosu. Jmenuje se raa a moc nevoní, ale určitě ji ochutnejte – je sladká a lahodná. Čaj – sai – tu dostanete zpravidla černý, bez mléka a s cukrem – hakuru. Na Maledivách není jediná kráva, proto požádáte-li o mléko – kiru, dostanete ho sušené.

Maledivci nesmí konzumovat alkohol, dokonce se ho nesmí ani dotýkat. Alkoholické nápoje tak dostanete pouze v letoviscích. V hlavním městě však můžete ochutnat místní nealkoholické pivo.

Vodu pijte vždy balenou. Ta z kohoutku není příliš čistá a mohla by vám způsobit zdravotní potíže.

Pár poznámek ke stolování

Maledivy jsou muslimskou zemí, proto je tu – samozřejmě mimo letoviska – třeba dodržovat některá pravidla. Sousta si podávejte výhradně pravou rukou, ta levá je považována za nečistou. Domorodci jedí většinou rukou, ale klidně požádejte o lžíci nebo příbor, u cizinců to berou jako samozřejmost. Hlavě domácnosti či kuchaři poděkujte. Například: „Be-he ti gáj kama šukuríja, to znamená „Děkuji za vaši pohostinnost“.

„Keun vara míru“ – „Bylo to moc dobré“.

Elixírka Radana