Každý turista Vám potvrdí, že Seychelané jsou milí a přátelští.

Chcete vědět více? Jak typický Seychelan tráví svůj den, jaké jsou jeho hodnoty a co by nikdy Seychelan neudělal?

Pak je tento článek určen právě Vám.

Jak vlastně Seychelan vypadá?

Nemusí to být nutně Afričan. Na Seychelách se prolíná mnoho kultur – francouzská, britská, africká, sem tam indická, čínská a arabská. Potkáte tu lidi všech barev pleti a s různými rysy. Jednoduše –  všichni jsou Kreolové a jsou na to taky patřičně hrdí! 🙂

Seychelan Vás pozdraví, i když Vás nezná. Pokud Vás zná, přidá k tomu pusu a nějaké to přátelské objetí.

Většina Seychelanů (až 90 %) žije na hlavním ostrově Mahé a ještě více jich sem dojíždí za prací. Říkáte si, co zbylých 114 ostrovů? Většina z nich je neobydlených. Rozhodně není dobré si tu někoho rozzlobit – každý se zná s každým. Aby ne – celkový počet obyvatel se pohybuje okolo 100 tis. obyvatel. Někdy tu z vyprávění místních propadáte dojmu, že všichni jsou zde bratranci a sestřenice…Většina obyvatel pracuje v průmyslovém rybolovu nebo cestovním ruchu. A my, turisté, oceníme, že na místních plážích nás nebudou obtěžovat prodejci nejrůznějších suvenýrů a cetek…

Seychelské vzdělání

Každý Seychelan umí nejméně tři jazyky – seychelskou kreolštinu, angličtinu a francouzštinu. Seychelské vzdělání na těchto jazycích velmi lpí. Gramotnost je na Seychelách vysoká, negramotnost u mladších ročníků téměř nulová.

Zdejší pracovní rytmus se od našeho dosti liší. Všichni jsou v pohodě a nikdo nikam nespěchá. Většina Seychelanů nenosí ani hodinky. Přesto jsme si všimli, že na schůzky chodí včas. Nosí pohodlné oblečení, málo koho uvidíte v obleku. Ženy chodí elegantně oblečené, mají rády pestré barvy a vše nosí s grácií.

Životní úroveň

Životní úroveň na Seychelách se neustále zlepšuje. Seychelané vynikají nad jinými africkými státy především díky úzkým stykům s Evropou. Přesto Seychelan nikdy nezapomíná na tradiční zvyky, které se zachovávají v tancích, hudbě, pohostinnosti, pověrách a jazyce.

Sporty

Seychelané mají překvapivě rádi sport – ať už fotbal, box nebo volejbal…A kdo tu patří mezi nejznámější Čechy? Třeba Petr Čech nebo Tomáš Rosický….

Svatba

Seychelan se všeobecně nežene do ženění. Země patří k zemím s největším počtem svobodných maminek na světě. O děti se stará hlavně matka. Ta se věnuje  i domácnosti a stará se o výdaje. V porovnání s Afrikou však nikdo nemá až tolik sourozenců.

Jídlo

Když se zeptáte Seychelana, co si dá rád k jídlu, je málo pravděpodobné, že uslyšíte jinou odpověď než rybu. Kdo neumí chytit rybu, rozhodně není rozeným Seychelanem. Typickou přílohou k rybě bývá rýže a jako desert ovoce. Žízeň hasí Seychelané poměrně často stejně jako my Češi – pivem (mají rádi své pivo SeyBrew).

Volný čas Seychelana

A kde najdete Seychelany v neděli? Hojně navštěvují kostely. I v tomto směru k nám mají blízko – přes 90% obyvatelstva vyznává katolickou víru.

Myslíte si, že dovolenou na Seychelách strávíte s místními v baru? Kdepak, těch tu moc není. Vlastně tu hospody vůbec nejsou, pouze restaurace, nebo obchůdky, u kterých místní popíjí pivo. Když jde ale o hudbu a tanec, pak to Seychelané umí večer pořádně rozjet. Často se scházejí na plážích, kam si přivezou jídlo a pití a vesele se baví…

Chcete-li namíchat nápoj lásky či štěstí, pak jsou Seychely pro Vaši dovolenou tou správnou volbou. Čarodějnictví bylo sice v roce 1958 zákonem zakázáno, ale seychelské čarodějky si za ním pořád stojí…

PhDr. Olga Huspeková, ředitelka Elixír tours s.r. o.