Když se milují dvě seychelské palmy, pak důkazem jejich lásky je ten největší plod na světě s úctyhodnou váhou 42 kilogramů (tolik vážil dosud nejtěžší kus). O jakých palmách je řeč? O symbolu Seychel – palmách Coco de Mer a jejich netradičně rostlém kokosovém ořechu. Symboliku kokosového ořechu ve tvaru dámského klína uvidíte na Seychelách všude. Například razítko tohoto tvaru dostanete hned při příletu do svého pasu. Stát se majitelem plodu palmy Coco de Mer však není tak snadné. Proč? Tak pěkně od začátku….

Rezervace Vallée de Mai

Endemické palmy Coco de Mer rostou ve Vallée de Mai (Májovém údolí). Tato přírodní rezervace v srdci druhého největšího seychelského ostrova Praslin byla již v roce 1983 zapsána jako přírodní památka na seznam UNESCO.

Největším skvostem pralesu je právě palma Coco de Mer (mořský kokos). Vzácná palma se vyskytuje pouze na Seychelských ostrovech Praslin a Curieuse, výjimečně na ostrovech sousedících. Palem je tu téměř 7 000 a každá je přesně zaevidovaná.

Palma řečí botaniků

Palma dorůstá do výšky 25-34 metrů a má 7-10 metrů dlouhé vějířovité listy. Žije 200-400 let. Je dvoudomá, tudíž její každý jedinec vytváří pouze samičí nebo samčí květy. Samičí květy jsou široké 4-5 cm. Samčí připomínají tvarem jehnědy a mohou být až jeden metr dlouhé. Uzrálý plod má v průměru 40-50 cm, váží 15-30 kg a skrývá největší semena ve světě rostlin. Zraje 6-7 let a je znám pod jmény jako Sea Coconut, Love Nut, nebo Seychelles Nut. Semena palmy je téměř nemožné získat. Seychelská vláda posílá jednou do roka pár kusů semen do muzeí a botanických zahrad. Jedno z nich vlastní i Botanická zahrada Praha. Také ořechy palem jsou přesně evidovány. Jsou vybaveny registrační známkou a jejich cena na trhu je vysoká. Zakoupíte-li si ořech legálně, například v obchodě se suvenýry, a prokážete-li se při odletu jejich průvodními dokumenty, bude vše v pořádku. V opačném případě se připravte na velké problémy a s tímto skvostem se rozlučte.

Coco de Mer drží tři světové rekordy:

Plod této palmy se stal nejtěžším zváženým plodem na světě, a to s váhou 42 kg.

Semena palmy vážící 17,6 kg jsou rovněž nejtěžší na světě.

A do třetice i samičí palma je největší ze všech palem světa.

Palma a legendy

Vědecky se Coco de Mer nazývá Lodoicea callipyge. Z řečtiny callipyge znamená “krásné hýždě”.

Kokosové palmy a především jejich ořechy daly vzniknout mnoha legendám. Lidé pro jejich květy a plody věřili, že se palmy každou bouřivou noc milovaly. Měli i vysvětlení, proč to nikdo nikdy neviděl. Ten, kdo milující se palmy spatřil, v ten moment oslepl.

Plody se používají v tradiční čínské medicíně a také jako dochucovadla polévek. Pro svůj tvar byly považován za afrodiziakum.

Májové údolí je domovem ještě pěti dalších endemických palem. Také tu potkáte zvířata, která jinde na světě neuvidíte. Jste-li dítko štěstěny, můžete zahlédnout endemického černého papouška či endemického chameleóna. V Májovém údolí je možné obdivovat velké množství vegetace, roste zde skořice i mango.

Na hustě osídleném ostrově jako je Praslin, je uchování pralesa v Májového údolí opravdu zázrakem. Při cestování s Elixír tours je výlet do Vallée de Mai pravidelně pořádán.