Zanzibar je jedna z novějších destinací v naší nabídce exotických pobytů v Indickém oceánu. Stejně jako u všech ostatních oblastí, i na Zanzibar jsme se nejprve vydali sami, abychom tento krásný kout země prozkoumali a zjistili, co vše může cestovatelům nabídnout. A je toho opravdu hodně. Tady je od nás pro vás to nejpodstatnější.

Něco málo oficiálních údajů

Zanzibar je vlastně název pro dva samostatné ostrovy ležící v Indickém oceánu vedle východoafrického pobřeží – Zanzibar o rozloze 1 658 km² a Pemba o rozloze 984 km². Zanzibar je autonomní území, které spolu s Tanganikou tvoří stát Tanzanie. (Název Tanzanie je složeninou slov TANganika a ZANzibar.) Na obou ostrovech žije více než 1 milion obyvatel. Hlavní město Zanzibar leží na západním pobřeží přibližně ve středu ostrova a jeho stará část jménem Stone Town opravdu stojí za návštěvu. Hlavní ekonomickou aktivitou Zanzibaru je pěstování koření, sběr a zpracování mořských řas a v poslední době stále více se rozvíjející turismus.

… a trochu historie

Zandž a Barr – v arabštině Pobřeží černochů, tak pojmenovali pobřeží ostrova arabští a perští obchodníci, kteří na něm s loděmi přistávali už od 8. století. S nimi na ostrovy přišel islám, který je převažujícím náboženstvím dodnes. Stejně tak všude uvidíte otisk ománské architektury a kultury. Zanzibar totiž patřil tři staletí, až do konce toho 19., pod vládu ománského sultána a v té době byl centrem obchodu se slonovinou, kořením a také otroky. V roce 1890 se ostrovy Zanzibar a Pemba přiřadily do britské koloniální říše. Dne 12. 1. 1964 se Zanzibar stal lidovou republiku a o dvanáct dní později se spojil s Tanganikou v nový stát Tanzanie.

Tak to bylo trochu suchých údajů a teď už k tomu, co nás na Zanzibaru opravdu zaujalo a co by mohlo pro vás být důvodem, proč navštívit tuto nádhernou zemi:

Moře

Víte, kolik je druhů modré barvy? My také ne, ale určitě všechny se objevují v oceánu kolem Zanzibaru. Neuvěřitelná hra světla tu zbarvuje Indický oceán od světle tyrkysové až po temně tmavou modrou. A stejně tak si příroda hraje i s přílivy a odlivy. Východní pobřeží lemuje korálový útes, který vytváří velké i mělké laguny s bílými písčitými plážemi a pobřežními palmovými háji. Nádhera! Ale dvakrát denně tu moře ustoupí, a to o opravdu velký kus. Neměřili jsme to, ale klidně to může být víc než kilometr. Nevykoupete se, ale zase můžete v písku najít korály, mušle, řasy a třeba i malé živočichy ze zdejšího nádherného podmořského světa. Pro plavce a ty, co o dovolené chtějí řádit ve vlnách, je tedy vhodnější severozápadní pobřeží, kde rozdíly mezi přílivem a odlivem nejsou tak patrné. Abyste si pobyt užili přesně podle svých představ, určitě se s námi poraďte o výběru resortu.

Mořská řasa

Mořské řasy jsou většinou to, co při koupání v moři nechceme. Ale pro Zanzibar jsou velmi důležitou plodinou, která živí více než 125 000 zdejších lidí. Přítomnost mořských řas je důkazem, že moře je tu čisté a zdravé. Zdejší obyvatelé, především ženy, je při odlivu sbírají, suší a dále zpracovávají. Výrobky (například mýdla) či polotovary z řas se vyvážejí do celého světa a jejich příjemci jsou kosmetické a farmaceutické firmy zvučných jmen. Pozorování žen při práci či přímo návštěva farmy, kde se s mořskými řasami pracuje, může být pro vás jedním ze zajímavých zážitků, které si z ostrova odvezete.

Koření

Stejně jako mořské řasy i koření je jedním z důležitých vývozních artiklů Zanzibaru. Často se mu také říká Ostrov koření a voňavé bylinky tu doslova potkáte na každém kroku. A všude vás budou provázet jejich opojné vůně. Pěstuje se tu především hřebíček, skořice, muškátových oříšek, kardamom, zázvor a pepř. Chcete-li si koření užít opravdu zblízka, můžete se vydat na  takzvanou „spice tour“ neboli cestu za kořením. Zkušený průvodce vás provede rostlinným bohatství ostrova a ukáže vám, jak a kde se jednotlivé koření pěstuje a k čemu se využívá. Koření si užijete doslova všemi smysly. Jen pozor, aby se vám z tolika vůní nezatočila hlava 🙂

Stone Town

Stone Town neboli Kamenné město je starou částí dnešního hlavního města Zanzibar. Jeho architektura, většinou z 19. století, je neopakovatelnou směsicí arabských, perských, indických, afrických a také evropských prvků. Pro svou krásu a originalitu byl Stone Town v roce 2000 přidán na Seznam světového dědictví UNESCO. Město je – už podle svého názvu – vybudováno z kamene. Ale ne ledajakého. Na jeho stavbu byl použit korálový kámen a ten dal městu jeho charakteristickou, načervenalou barvu. Nadšeni budete procházkami v úzkých uličkách lemovaných paláci sultánů, domy, obchody, bazary a mešitami. Ani auta v nich neprojedou, proto většina místních používá kola a motorky. U zdejších tradičních budov uvidíte tzv. barazu, tedy dlouhou kamennou lavici podél vnějších zdí, která se využívá jako vyvýšený chodník při deštích nebo jako lavička k sezení. Dalším typickým znakem staveb jsou verandy s dřevěnými vyřezávanými  balustrádami a zdobené dřevěné dveře s bohatými řezbami a reliéfy. Řezby mají často islámské motivy, ale najdete tu například i indické lotosové květy. 

Endemická zvířata

Na Zanzibaru se nevyskytují žádná velká divoká zvířata, žijí tu spíše menší druhy, jako jsou prasata, antilopy a samozřejmě velké množství mořských živočichů včetně velkých želv. Ovšem ostrov je domovem i několika endemických druhů. Tím nejroztomilejším je opice, nebo spíš opička, gueréza zanzibarská. Setkat se ní můžete především v Národním parku Jozani.

Slavný rodák

Každá země má své slavné rodáky a Zanzibar není výjimkou. Ovšem ne všechny země se mohou pochlubit, že jejich rodáka zná opravdu celý svět. Jde o Faroukha Bulsaru, který se narodil ve Stone Townu a strávil v něm útlé dětství. Pak se s rodiči přestěhoval do Indie, kde mimo jiné začal hrát na klavír, což – jak se později ukázalo – bylo pro jeho život zcela zásadní. No a nakonec rodina přesídlila do Anglie, kde se s Faroukha stala hvězda světového formátu. A celý svět ho zná pod pseudonymem Freddie Mercury jako úžasného zpěváka a muzikanta skupiny Queen. Ve Stone Townu se s ním rádi chlubí, takže tady na něj určitě v nějaké podobě narazíte 🙂

Ani zdaleka jsme nepopsali všechny krásy a zajímavosti ostrova s libozvučnými názvem Zanzibar. Stejně je lepší vidět vše na vlastní oči 🙂 A co říci na závěr? Turismus tvoří velkou část ekonomických příjmů Zanzibaru. Stejně jako jinde tu najdeme luxusní letoviska, stejně jako resorty nižší kategorie. Přesto můžeme říct, že je ostrov v této oblasti zemí rozvojovou. Postupně se tu buduje nejen infrastruktura, ale i hotelový servis. Ale možná právě díky tomu, že si Zanzibar dosud ve všem zachovává svůj typický africký ráz a přístup, nás tolik láká a přitahuje…

Vyberte si z naší nabídky pobytů na Zanzibaru ZDE.