1. Prison Island

Už jste někdy na vlastní oči viděli dvousetkilové želvy? Že ne? Pak byste si tento zážitek neměli nechat ujít! 

Prison Island, známý také jako Changuu Island, je ostrov u pobřeží Zanzibaru. Ostrov je známý především díky tomu, že sloužil jako místo pro věznění otroků a později jako karanténní místo pro osoby s podezřením na choleru.

Nicméně, v současné době je Prison Island turistickou atrakcí, kde návštěvníci mohou vidět obrovské pozemské želvy, které byly dovezeny na ostrov jako dar ze Seychel v roce 1919 a od té doby se zde úspěšně rozmnožily. 

Vidět zde můžete želvy každého věku – od úplně nejmenších, co se vám vejdou do ruky, až po ty největší. Některé se mohou dožívat až 200 let a mohou vážit až 200 kg. Želvy můžete krmit špenátem a volně se mezi nimi pohybovat. Dokonce se s nimi můžete i fotografovat.

TIP od Elixírky: Želvy se na ostrově pohybují v rámci uzavřeného areálu, do kterého se platí vstup přibližně 100,- Kč (10.000 TZS). Kromě želv si ale můžete jít klidně zaplavat do moře nebo šnorchlovat mimo tento areál. Celý ostrov má na délku necelý kilometr, nemusíte se tedy bát, že byste se tu ztratili.

2. Po stopách Freddieho Mercuryho

Pro milovníky legendární skupiny Queen je známým faktem, že frontman Freddie Mercury (rodným jménem Farrokh Bulsara) pochází právě ze Zanzibaru. Populární zpěvák na ostrově žil do svých 10 let. Při návštěvě staré části Zanzibaru, Stone Town, můžete dokonce na vlastní oči vidět jeho rodný dům. 

Místní obyvatele jsou na svého rodáka patřičně hrdí, a pokud je požádáte o pomoc, rádi vás dovedou nejenom ke zpěvákovu rodnému domu na Kenyatta Road (který se mimochodem proměnil v poměrně drahý hotel), ale také na další místa spojená s dětstvím slavného hudebníka chrámy, školy a další domy, kde v Zanzibaru často se stěhující Bulsarovi bydleli. 

Ostatně pokud by v roce 1963 nepředala Velká Británie ostrovu samostatnost a následující rok zde nepropukla socialistická revoluce, která donutila Bulsarovi s dětmi Farrokem a Kashmirou emigrovat do Anglie, světová hudební scéna by kapelu Queen zřejmě nikdy nepoznala.

3. Hlavní město Stone town

Co na Zanzibaru rozhodně nesmíte minout je procházka historickou částí hlavního města, tzn. Stone Town, které bylo v roce 2000 zapsáno do seznamu světového dědictví UNESCO. Ve městě se dá velmi lehce ztratit, na to pozor.

Dominantou Kamenného města je palác nazývaný Dům zázraků, součástí je také několik katedrál, muzeum nebo třeba místní tržiště, kde koupíte úplně vše – od čerstvého ovoce a zeleniny až po lokální koření.

V samotném historickém centru si všímejte různě barevných zdobených dveří. Město je známé svým zachovalým arabským a perským architektonickým stylem, úzkými uličkami, trhy a malebným přístavem.

Láká vás Zanzibar? Vyberte si z naší nabídky zájezdů ZDE!