Proč jezdíme na dovolenou? Odpočinout si a na chvíli vypnout od starostí. Poznávat nové kraje, nové lidi a nové kultury. A také určitě něco nového ochutnat. Je to tak? Schválně, kolik z vás na svých cestách po světě ochutnalo pokrmy, které by doma určitě nesnědli? Na dovolené, plní zážitků a atmosféry daného místa, zkrátka občas jíme i věci nevídané 🙂

Seychelská kuchyně

Nebojte se, v seychelské kuchyni váš žádné „šílenosti“ nečekají. Žádné kobylky, ani jiné věci, které znáte z cestopisných dokumentů. Kreolská kuchyně je díky koloniálním vlivů směsicí toho nejlepšího z evropských – především francouzských a italských – a také z afrických kulinářských tradic. Dalším prvkem, který zásadně ovlivňuje místní speciality, je všudypřítomný oceán. Právě díky němu jsou hlavní složkou zdejších pokrmů ryby a další plody moře.

V hlavní roli ryby

Ryby a zase ryby. Desítky druhů, stovky chutí a tisíce různých receptů a úprav. Ráno ulovené už leží v poledne na vašem talíři. Každý Seychelan jich na rozdíl od nás sní až 90 kilogramů ročně.  A jaké druhy mořských ryb tu můžete ochutnat? Zkuste třeba žraloka, tuňáka, ploskozubce, nebo ryby, které u nás doma na jídelních lístcích často nenajdete – captaine či bourgeois. Chutnají vám plody, nebo chcete-li, dary moře? Pak si tady vaše chuťové buňky opravdu užijí. Chobotnice, krabi, humři, mušle, krevety – vše je tu pro vás připraveno měrou vrchovatou. Ryby i plody moře si vychutnáte vařené, pečené, dušené, mleté, zapékané, nebo připravené na grilu. Vyzkoušet byste měli i zdejší specialitu – ryby pečené v banánových listech.

Ovoce všech barev i chutí

Seychely jsou tropickým ostrovem, a proto tu dozrávají všechny druhy exotického ovoce, na které si vzpomenete. Nám Středoevropanům se tak často nepoštěstí ochutnat toto ovoce maximálně čerstvé, téměř hned po utržení. Tak si to nenechte ujít a vychutnejte si mango, papáju, banány kokosy, grepy, ananasy a třeba i karambolu. A třeba i všechno najednou v podobě osvěžujících ovocných salátů.

Koření na půl hektaru

Tato oblíbená hláška z filmu Byl jednou jeden král na Seychelách získává úplně nový rozměr 🙂 Kromě ovoce se tady samozřejmě dobře daří i koření. Vůně vanilky vás tu ostatně bude doprovázet velmi často. A najdete ji i v pokrmech, kde byste ji vůbec nečekali. A spolu s ní třeba muškátový oříšek a také kari, které je přísadou mnoha jídel. A přece vám nabídnu jednu gurmánskou „šílenost“ … Víte třeba, jak chutná takový netopýr na kari? Jestli máte odvahu, můžete to na Seychelách vyzkoušet 🙂

A čím to všechno zapít?

Nejlepší a nejvíce osvěžující budou čerstvě vymačkané ovocné šťávy. Oblíbená je i kokosová voda. Jako Češi jistě neodoláme tomu, ochutnat místní pivo. Pod značkou Seybrew ho dostanete doslova na každém roku. Ochutnat můžete i víno. A pro ty odvážné – třeba pro ty, co zkusí netopýra na kari – je tu místní destilát – palmové víno nazvané calou. V restauraci se ale nepodává, ochutnat ho musíte v některé místní rodině.

Tak, už se vám sbíhají sliny? Stejně jako Indický oceán a seychelské pláže, nejkrásnější na světě, vás jistě ohromí i zdejší kuchyně. Není nad to, vychutnat si dary tropické přírody v té nejčerstvější podobě. Dobrou chuť.

Elixírka Radana