Rozhodli jste se jet s Elixírem na Bali? Tak to bylo moudré rozhodnutí 🙂 Nebo ještě trochu váháte? Chápu, věřte mi. Je to dlouhá cesta a pro většinu do neznáma. Na Elixír a jeho tým se ovšem můžete spolehnout, dovolenou vám připravíme na míru, stačí zavolat. A útulný hotýlek si můžete vybrat třeba hned. A nebo s námi pojeďte na okružní cestu, při které si užijete Bali všemi smysly.

Než to promyslíte, pojďte se mnou touhle nádhernou zemí projít.

Jaké vlastně Bali je?

Rozmanité, jiné slovo mě nenapadá. Na malém kousku země učiníte neuvěřitelné množství přírodních objevů, můžete do hor i pod hladinu moře. Sytě zelenou barvu rýžových políček před vašima očima vystřídá šedá krása nedotčených útesů a modrá hladina oceánu. Mystiku starobylých tajemných chrámů a náboženských procesí rozetnou zvuky typické balijské hudby a tanečníci v nádherných oděvech se zlatými klenoty vás svým uměním dostanou do transu. V restauracích nebo jen tak na ulici ochutnáte babi guling nebo bebek betutu a zapijete to palmovým pivem tuak nebo sladkým vínem brem. A to jsme ještě neprobrali obyvatele a moře a faunu a zvyky a nakupování… Bali je prostě krásně rozmanitá země a určitě stojí za návštěvu.

Trocha, ale opravdu jen trocha, faktů

Ostrov Bali má rozlohu 5 632 km2 a je součástí Indonésie. Žije na něm zhruba 3, 6 milionu obyvatel, z toho půl milionu z nich v hlavním městě Denpasar na jihu ostrova. Tropické klima zajišťuje stálé teplo kolem 30 °C, v horách je vždy o pár stupňů chladněji. Oficiálním jazykem je indonéština – Bahasa Indonesia. Většina obyvatel se hlásí k balijskému hinduismu, což je směs hinduismu a místní tradiční víry. Bali má sopečný charakter a některé vulkány jsou stále aktivní, jak nám vloni předvedla sopka Mount Agung. Na ostrově se pěstuje především rýže, ale také sója, káva, vanilka, tabák a kokosové palmy.

Pláže

Exotické destinace máme všichni spojené především s nádhernými plážemi, jemným pískem, vlnami na surfování a bohatým barevným podmořským životem. A Bali určitě není výjimkou, je to ostrov, kde si přijdou na své milovníci povalování na dece, potápěči i aktivní surfaři. Více o těch nejhezčích balijských plážích najdete v našem článku Pláže na Bali.

Chrámy, obětiny a tance

Mystika a náboženství k Bali prostě patří, vždyť je to také země s desítkami tisíc chrámů a vlastní svatyni má i každý dům. Chrámy – pura –  s typickým vzhledem staveb jsou v každé vesnici hned tři. Pura Puseh je chrám věnovaný zakladatelům vesnice, Pura Desa stojí uprostřed vesnice a je pro duchy, kteří chrání místní obyvatele, a konečně Pura Dalem je chrám mrtvých. Zajímavé je, že zdejší chrámy nejsou nikdy dokončené, i proto, že Balijci se necítí dobře, když je všechno hotovo. Každá rodina pak má svou vlastní svatyni, hlavní brána každého domu má místo, určené na pokládání obětin. Ty ostatně na Bali uvidíte všude. Jsou krásné, aby potěšily smysly, a jejich tvorba je povinností každé balijské ženy.  A zdejší tanec? Ten vás doslova uchvátí. Určitě si najděte čas a vydejte se na některé představení. K nejznámějším tancům patří legong z 18. století. Vypráví příběh o zajetí dívky Rangkesari a spočívá v ladných pohybech mladých žen oblečených do překrásně barevných a zdobených šatů.

Chutě Bali

Bali musíte i ochutnat.  V kuchyni se tu mísí vlivy indické, čínské i malajské. Základem jídel je rýže a zelenina, kuře nebo ryba. Jak už jsem psala v úvodu, ochutnat byste měli třeba babi guling, což jsou opékaná  malá prasátka, nebo pokrm s krásným názvem bebek betutu, tedy kachnu plněnou kořením a zeleninou opékanou v banánových listech. Nejste-li příznivci ostře pálivého jídla, pak se raději vyhněte zelenému chilli. Ostatní určitě zvládnete. Balijci příliš neholdují alkoholu. Jídlo můžete zapít například místním pivem Bintang, které v některých restauracích dostanete i točené, nebo pivem tuak získaným fermentací z kokosové palmy. A chuť na něco ostřejšího pak uspokojí arak, alkohol destilovaný z bremu či tuaku.

Tak co? Souhlasíte se mnou, že Bali je prostě nádherná země, kterou stojí zato navštívit? Tak vezměte pacar (přítel, přítelkyně), suami (manžela), istri (manželka) a punya anak (děti) a přijďte nebo zavolejte k nám do Elixíru. Zbytek už zařídíme 🙂

Selamat jalan (na shledanou)

Elixírka Radana