Přemýšlíte, jaké by to bylo uniknout z všedního shonu a prožít dobrodružství svých snů? Co kdybychom vám řekli, že existuje místo plné exotických zážitků, kde můžete odpočívat na bílých písečných plážích, prozkoumávat tajemné chrámy a vychutnávat si chuť pikantních pokrmů?

Ano, mluvíme o Thajsku. Sepsali jsme pro vás 5 hlavních důvodů, proč ho stojí za to navštívit.

1. Sloni

Sloni mají v Thajsku dlouhou a významnou historii, jsou symbolem královské moci a síly v thajské kultuře. V thajském buddhismu je slon považován za posvátné zvíře. Podle tradiční thajské víry, Buddha měl v jednom ze svých životů přijmout podobu slona.

Sloni se stali atrakcí pro turisty v Thajsku. Mnoho turistů má možnost zažít jízdu na slonovi nebo navštívit rezervace slonů. Je však důležité být obezřetný při výběru aktivity s ohledem na pohodu a etické zacházení se slony.

2. Thajská kuchyně

Thajská kuchyně je známá svou pestrostí, výraznou chutí a harmonickém spojení různých přísad. Rýže je základní potravinou a je konzumována téměř u každého jídla. V Thajsku se pěstuje mnoho odrůd rýže, a každá má své vlastní využití v různých jídlech.

Kari a kokosové mléko se často používají k přípravě omáček a polévek, dodávají jídlu krémovou texturu a bohatou chuť. Koření jako je chilli, česnek, citronová tráva, koriandr, bazalka a mátové lístky jsou často používány k obohacení chuti jídel.

3. Přírodní krásy

Thajsko je zemí s bohatou a rozmanitou přírodou a mnoha kulturními památkami. Za návštěvu stojí třeba:

  • Khao Sok National Park: Nachází se ve středním Thajsku a je jedním z nejstarších deštných pralesů na světě. Park nabízí nádherné scenérie, jeskyně, jezera a množství exotické fauny a flóry.
  • Erawan National Park: Domov nádherných vodopádů, krásné přírody a smaragdově zelených jezer. Vodopády Erawan jsou hlavní atrakcí tohoto parku.
  • Ang Thong Marine Park: Souostroví tvoří 42 ostrovů s bílými plážemi, průzračnými vodami a korálovými útesy. Je ideální pro potápění, šnorchlování a relaxaci na pláži.
  • Doi Inthanon: Nejvyšší hora v Thajsku se nachází v národním parku Doi Inthanon. Nabízí krásné výhledy, vodopády, chladné klima a unikátní flóru a faunu.
  • Grand Palace (Bangkok): Královský palác v Bangkoku je nádherná architektonická památka s chrámy, paláci a posvátnými sochami. Obsahuje i Wat Phra Kaew, chrám s legendárním Smaragdovým buddhou.
  • Wat Arun (Bangkok): Také známý jako Temple of Dawn, Wat Arun je krásný chrám nacházející se na břehu řeky Chao Phraya. Jeho věže zdobené keramikou jsou impozantní.
  • Ayutthaya Historical Park: Bývalá hlavní město starověkého Thajska, Ayutthaya, nabízí mnoho historických památek, včetně chrámů a paláců. Je zařazeno na seznam Světového dědictví UNESCO.

4. Nádherné exotické pláže

Thajské pláže jsou známé svou krásou, jemným pískem, azurově modrým mořem a exotickou atmosférou. Thajské pobřeží nabízí mnoho úžasných pláží, které lákají turisty z celého světa. Některé z nejznámějších thajských pláží zahrnují:

  • Patong Beach (Phuket): největší a nejpopulárnější pláž na ostrově Phuket. Nabízí široký výběr vodních sportů, živou noční scénu a mnoho obchodů a restaurací.
  • Railay Beach (Krabi): je známá svými vysokými vápencovými útesy, krásnými plážemi a příležitostmi ke skalnímu lezení. Je obklopena malebným přírodním prostředím.
  • Maya Bay (Ostrov Phi Phi Leh): Tato pláž získala popularitu díky filmu „Pláž“ s Leonardem DiCapriem. Je obklopena vysokými útesy a průzračným mořem.

5. Místní lidé

Thajsko je známé svou pohostinností a pozivitně naladěnými obyvateli. Rodina má v thajské kultuře významný význam. Respekt k starším, péče o rodinu a společenská sounáležitost jsou důležité hodnoty. Často se setkáte s mnoha generacemi žijícími společně.

Většina Thajců vyznává buddhismus. Buddhismus má silný vliv na thajskou kulturu a každodenní život, což se odráží v náboženských rituálech a svátcích.

Král má v thajské společnosti zvláštní postavení a je předmětem hlubokého respektu. Veřejné projevy nerespektu vůči králi mohou mít vážné právní důsledky.

Thajci oslavují několik tradičních festivalů, včetně Songkran, thajského nového roku, kdy se lidé po celé zemi podlévají vodou. Dalšími významnými svátky jsou Loy Krathong a Vesak.