Vydáte-li se na Srí Lanku, čekají na Vás krásné pláže s jemným bílým nebo zlatým pískem. A břehy lemované palmami, které omývá čisté moře v mnoha odstínech  tyrkysu. Ty nejkrásnější pláže se nacházejí na jižním pobřeží. Vydejte se za nimi do okolí měst Tangalla, Mirissa nebo Unawatuna. Budete nadšeni. Odpočinete si, zrelaxujete a užijete si všechny krásy exotické dovolené.

Mirissa

V letovisku Mirissa najdete stejnojmennou, velmi vyhledávanou pláž. Turisté ji řadí k nejkrásnějším plážím jižní části ostrova. Je to jako byste se ocitli ve fotografiích z katalogů exotických destinací – malá zátoka, pláž do obloučku a za ní  hustý porost palem. Nádherně čistá voda, která vás přímo zve ke koupání nebo šnorchlování. Pláž Mirissa je také jedním z míst, k němuž připlouvají velryby. Máte-li šťastný den, hned u pobřeží zahlédnete plejtváky i vorvaně. Milovníci zvířat si jistě nenechají ujít zdejší želví záchrannou stanici. V okolí pláže je několik restaurací, kde se dobře najíte, navíc s krásným výhledem, a samozřejmě nechybí ani obchůdky se suvenýry. Možností, jak příjemně strávit čas, je tu opravdu hodně.

Hikkaduwa

Na jihozápadním pobřeží se rozprostírá krásná pláž Hikkaduwa – sen každého surfaře. Nejlepší vlny, tedy ideální podmínky pro vás a váš surf, jsou tu od prosince do dubna. Bohatý podmořský život je zase rájem potápěčů. Při ponoření se pokocháte barevnými korálovými útesy, proplujete řadou jeskyní a potopíte se až k vrakům lodí, které u zdejších břehů před dávnými lety ztroskotaly. Nejznámějším z nich je nákladní parník, ležící pod hladinou už od roku 1860. Letovisko Hikkaduwa si také užijí ti, co milují párty a noční život. Ostatním může trochu vadit ruch ze zdejších klubů, v nichž se lidé baví až do pozdních nočních hodin.

Unawatuna

Další krásy jižního cípu Srí Lanky nabízí Unawatuna. Na malé bělostné pláži chráněné zátokou s tyrkysově modrou vodou se výborně relaxuje. I tady jsou výborné podmínky pro šnorchlování a potápění. Nemůžete se potápět, ale rádi byste se podívali pod hladinu? Vydejte se na výlet jednou z lodí se skleněným dnem. Flóru i faunu zdejších vod uvidíte, jako byste plavali přímo mezi nimi. Vesnice Unawatuna je zároveň centrem zábavy, dobrého jídla a pití.

Weligama

Začínáte se šnorchlováním či potápěním? Na Srí Lance najdete pláže vhodné i pro ty, kteří do tajů těchto krásných aktivit teprve pronikají. Takovou pláží je třeba Weligama s jemným zlatavým pískem, nacházející se v široké zátoce s vystupujícími skalisky. Příjemně znaveni životem pod hladinou, vyrazte do města. Projděte se klidnými ulicemi lemovanými tropickými zahradami a zastavte se v některém z místních obchodů.

Arugam Bay

Jste surfař tělem i duší? Pak vezměte prkno a vydejte se na východní pobřeží do surfařského ráje celého ostrova – na pláž Arugam Bay. Pláž, nabízející jedinečné podmínky pro surfování, patří mezi deset nejlepších surfařských lokalit na světě. Ideální doba, kdy tu chytíte svou životní vlnu, je v dubnu a pak v říjnu a listopadu.

Tangalla

Klid a romantika – to jsou pláže města Tangalla. Přímo ve městě najdete pláž dlouhou přes 3 kilometry a v jejím okolí penziony, luxusní hotely, restaurace a obchody. Při koupání je třeba tu počítat s velkými vlnami a mořskými proudy. Jste-li nenapravitelní romantici, pak si vyhledejte některou z pláží jihovýchodně od Tangally. Medaketiya a Medilla jsou útulné malé pláže s rovnými úseky zlatého písku, které lemují hotelové resorty. Nejsou přeplněné turisty, tak působí až ospalým dojmem. Zkrátka, to pravé pro romantickou duši.