Co může Qatar nabídnout?

Přes svojí malou rozlohu má Katar rozhodně co nabídnout. Již samotný přílet a následná procházka po moderním letišti v hlavním městě, Dauhá, je překrásným zážitkem. Prosklená střecha, zahrada s vodopády, lázně a obrovská umělecká díla? Není divu, že se Doha Hamad Airport umístilo na druhém místě v žebříčku World Airport Awards.

Během pouhých šesti hodin se z Prahy dostanete na místo, kde se v podzimních a jarních měsících teploty pohybují okolo příjemných 30°C. Jedná se tedy o ideální destinaci pro únik před nízkými teplotami, které v těchto měsících zažíváme v České republice.

Bezpečnost

Katar je jedním z nejbezpečnějších států na světě, a nemusíte se proto bát vydat se na průzkum všech jeho zákoutí. Naše průvodkyně, která nás po Dauhá provázela a sama v tomto městě již přes pět let žije, tvrdí, že “pokud Vám v Kataru něco vypadne z kapsy, pravděpodobně to naleznete za týden na stejném místě”.

Dauhá

Vydáte-li se na prohlídku města Dauhá, budete svědky poutavého kontrastu mezi moderní a tradiční architekturou, které se zde mísí. Vydejte se například na procházku z moderního West Bay do tradičního tržiště Souq Waqif a budete si připadat, že jste se najednou ocitli v úplně jiném městě. 

Na Souq Waqif se setkáte s tradičním způsobem obchodu v Kataru. Místní lidé zde mohou nakoupit cokoliv od zahradního vybavení až po domácí mazlíčky. Mezi největší zajímavosti patří část tohoto tržiště určená pouze k prodeji živých sokolů a pomůcek potřebných pro sokolnictví, ale také budova nemocnice, která se specializuje pouze na tyto opeřence. Jedná se o jedinou sokolí nemocnici na světě. Pro turisty je Souq Waqif tím pravým místem pro nákup suvenýrů. Naleznete zde “klasické” dárkové předměty jako jsou magnetky, sošky, ale také pravé perly, voňavé koření či oudové parfémy, které si můžete nechat namíchat podle svých představ. 

Nedaleko tohoto tržiště se nachází přístaviště s tradičními loďkami dhow. S nimi se můžete vydat na plavbu zátokou, a až se setmí, budete pozorovat obrovské osvícené mrakodrapy a vnímat magickou atmosféru tohoto pulzujícího města.

Historie

Pokud byste se chtěli dopodrobna seznámit s historií Kataru, můžete se vydat do jednoho z místních muzeí. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit Národní muzeum Kataru, které vás uchvátí samotnou budovou i četnými expozicemi připomínající kulturní a historické dědictví této země.

Adrenalin

A pro ty, kteří jsou příznivci adrenalinu, doporučujeme vydat se se zkušeným řidičem do pouště. Projížďka po písečných dunách je skutečně nezapomenutelný zážitek!

Pokud se chcete během podzimu nebo jara ohřát, zkuste dát šanci i této turisticky mladé destinaci. Jistě se Vám zalíbí stejně jako nám.

Své postřehy a dojmy z inspekční cesty do této malé zemi v Arabském zálivu vypsal náš travel specialista Matěj.

Bc. Matěj Šteiner, travel specialista Elixír tours