Často se nás klienti ptají, jaký ze seychelských ostrovů je nejkrásnější. Na který mají jet, když chtějí vidět a užít si ty pravé Seychely?

Seychelská republika se rozkládá na 115 ostrovech, ale turisté jezdí především na čtyři největší z nich – Mahé, Praslin, Silhouette a La Digue. Tyto seychelské ostrovy jsou žulového původu. Jejich typickým znakem jsou proto obrovské žulové kameny, které trčí z písku i z tyrkysově modrého oceánu. Budete-li na nich odpočívat, pak vězte, že sedíte na nejstarších kamenech v Oceánii…

Jako vždy, když je na výběr z několika variant, ani tady není odpověď jednoduchá. Každý ostrov je trochu jiný, každý svým návštěvníkům nabídne nějakou tu zajímavost. Pojďme si tedy o nich – v třídílném miniseriálu – shrnout alespoň základní informace. Třeba vám to v rozhodování pomůže :-).

Mahé

Poletíte-li na Seychely, pak přistanete právě na Mahé – je tu totiž jediné mezinárodní letiště. Otevřeno bylo britskou královnou v roce 1976, kdy Seychely vyhlásily nezávislost na Velké Británii. Snesete se mezi horami na krátkou přistávací dráhu a ocitnete se v koloniálním světě. Samotné letiště až v posledních letech, kdy sem míří více přímých letů, získává velmi pomalu vzhled a vybavení letišť (salonky a obchůdky), na které jsme zvyklí v moderních metropolích. Zároveň si však stále ponechává svůj původní koloniální styl.

Ostrov Mahé je 28 kilometrů dlouhý a 8 kilometrů široký a je ze zmiňovaných čtyř ostrovů nejhornatější. Hornatý je především střed ostrova, na okrajích jsou nádherné písečné pláže. V oblasti hor, jež jsou nejvyšší na severu ostrova, může častěji poprchávat. Dobrou zprávou je, že se mraky vyprší v horách, na plážích o tom ani nevíte. I tak je dobré se s námi před výběrem hotelu poradit. Ze zkušeností totiž víme, na které straně ostrova je v tom kterém ročním období jistota, že vám o dovolené idylu nezkazí déšť.

Mahé – jako hlavní ostrov – má nejlepší infrastrukturu, sídlí tu vláda, je tu řada obchodů, nemocnice apod. Umístěny jsou tu většinou pětihvězdičkové hotely, například Four Season Resort Seychelles, Kempinski Seychelles nebo Constance Ephelia, ale i skromnější hotely a penziony. Vzhledem k horám tu většinou nejsou vysoké stavby. Většina hotelů je vilkového typu, kdy jsou domky s vkusem rozesety ve svahu.

Ale na seychelské ostrovy se jezdí především za nádhernou tropickou přírodou a tyrkysovým oceánem. Na Mahé jsou krásné pláže, například Anse Intendance (na fotografii) – jedno z mála míst, kde mořské želvy ještě kladou vejce. Ostrov je výjimečný svou flórou. Rostou tu vzácné endemické druhy rostlin, které nenajdete jinde na světě – například masožravé špirlice či vanilkové orchideje. Přírodu můžete obdivovat i ve zdejší Národní botanické zahradě, která stojí od roku 1901 v Mont Fleuri. Vidět tu můžete i Coco de Mer – palmu, která jinak roste především na ostrově Praslin a která je symbolem Seychel. Žijí tu kaloni i želvy z ostrova Aldabra.

Mahé, Anse Intendance, Seychely