Seychelské ostrovy uchvacují svými přírodními krásami a rozmanitostí. Místní obyvatelé i návštěvníci rádi prozkoumávají různé stezky, kde na každém kroku objevují rozličné přírodní poklady. Je pravděpodobné, že během pěší túry narazíte na některé z nejvzácnějších a často i endemických druhů živočichů nebo rostlin.

Na trekovou výpravu si nezapomeňte na pokrývku hlavy, opalovací krém, pitný režim, ale také pevnou obuv. Dbejte na to, že může být povrch kamenů a balvanů občas kluzký (vyhýbejte se dešťovým dnům). Nechte si dostatek času na zpáteční cestu (na Seychelách, které leží těsně u rovníku, se stmívá již po 18. hodině).

Copolia Trail

Obtížnost: střední až vysoká

Délka: 1,6 Km

Stoupání: 242 m

Čas: 45 minut

Národní park Morne Sheychellois nabízí jedny z nejhezčích pěších stezek z celého ostrova. Copolia Trail je stezka plná fascinujících seychelských rostlin, jako jsou Bois de Natte, Latanier Feuille, Colophante a Bois rouge; na udržované stezce žijí také některé vzácné druhy živočichů. Naleznete zde například nejmenší seychelskou žábu, ptáčky z čeledě nectarinidae, holuba modrého nebo bulbulčíka seychelského. Na nejvyšším bodě naleznete úchvatnou tůňku s láčkovkami a dechberoucí výhled na ostrov Mahé a mořský park svaté Anny.

 

Morne Blanc Trail

Obtížnost: střední až vysoká

Délka: 1,6 Km

Stoupání: 215 m

Čas: 1 hodina 45 minut

Na stezce Morne Blanc se vyskytuje řada živočichů, jako jsou žáby, strašilky nebo různé druhy hlemýžďů a slimáků. Na této stezce se nachází i stejné druhy ptactva jako na Copolia Trail. Z vyhlídkových míst se můžete kochat jihozápadem ostrova Mahé. 

Důležité je zvolit si den s vhodným počasím. Úchvatné výhledy na krásy ostrova se mohou totiž rychle vytratit, jelikož se této oblasti často drží mlha.

 

Mare aux Cochons and Sauzier Waterfall Trail

Obtížnost: střední až vysoká

Délka: 9,6 Km

Stoupání: 270 m

Čas: 5 až 6 hodin

Nahlédněte do historie a projděte se mezi ruinami bývalé výrobny skořicového oleje. Tuto stezku započnete v Le Niol, odkud se dostanete na hlavní vyhlídku, která nabízí jedinečný panoramatický výhled na severozápadní část ostrova Mahé. Během túry dávejte pozor, abyste nezašlápli malé živočichy jako jsou žáby a nejedovatí hadi. Až budete procházet malebnými mokřady, dozajista vaši pozornost upoutá tvar stromů Vacoa Parasol. Ke konci trasy se můžete rozhodnout, zda se vrátit zpět nebo se vydat o něco dále do Port-Glaud k vodopádu Sauzier. My bychom určitě doporučovali vydat se k vodopádu, u kterého se můžete posadit a načerpat síly na cestu zpět.

Anse Major Trail

Obtížnost: nízká

Délka: 2 Km

Stoupání: 218 m

Čas: 40 minut

Stezka s nádherným výhledem na pobřeží a dokonalým zakončením na pláži. Na informačních tabulích se dozvíte informace o rostlinách jako jsou Café Marron Grande Feuille, Bois Calou a Bois Dur, Vacoa Marron, Latanier Millepatte nebo seychelská vanilka. Zaposlouchejte se do zpěvu místních ptáků jako je bulbulčík seychelský, holub modrý, holoubek vrabčí nebo majna obecná. Velký zaoblený balvan podél cesty, skalní útvar připomínající jeskyni a nádherné výhledy jsou jako stvořené pro fotografování. Na konci stezky Vás čeká odměna – nádherná romantická pláž a teplé vlny Indického oceánu. 

 

Ostrov La Digue

Anse Marron Trail

Obtížnost: vysoká

Délka: 6,5 km

Čtyř až pěti-hodinový trek na Anse Marron je určen pro nejpokročilejší trekaře a je doporučováno vydat se na tuto trasu s průvodcem. Je to jedna z nejkrásnějších stezek na ostrově La Digue. Vede totiž ke kouzelné pláži Anse Marron, přírodnímu pokladu s bílým pískem, tyrkysovou vodou a obrovskými žulovými balvany. Kromě úchvatných scenérií lze navíc cestou spatřit i jednoho z nejvzácnějších ptáků na Seychelách.

Anse Cocos Trail

Obtížnost: střední

Délka: 2,2 km

Z Grand Anse se můžete vydat na nedalekou Anse Coco. Cesta povede skrze les kokosových palem a bujnou tropickou vegetaci. Kochejte se přírodním bohatstvím, které nabízí tropický deštný prales. Podél cesty zahlédnete také blyštivé jezírko nebo pláž Petit Anse. Na konci stezky na vás čeká odměna v podobě krásné pláže Anse Cocos.

 

Nid d’Aigle Trail

Obtížnost: nízká

Délka: 1,3 Km

Stoupání: 213 m

Čas: 40 minut

Strmým stoupáním se dostanete na nejvyšší bod ostrova La Digue, který se nachází ve výšce 333 metrů nad mořem. Pokochejte se pohledem na několik druhů palem a zelené gekony. Možná spatříte i zvláštního ptáčka, salanganu seychelskou. Malebná procházka s nádherným výhledem na ostrov začíná u restaurace BelleVue.

 

Vyhlídka Romea a Julie

Délka: 2 km

Cesta na vyhlídku Romea a Julie začíná, stejně jako předchozí trasa, u restaurace Bellevue.

Vyšplhat se k ní ale není jednoduchý úkol. Trasa vede skrze kamenitou džungli a povrch může být místy kluzký. Vyhlídka však za tuto námahu rozhodně stojí. 

 

Ostrov Praslin

Vallée De Mai, Praslin Trails

Obtížnost: nízká

Délka: 3 stezky s délkou mezi 1 a 2 km

Čas: 1 až 2 hodiny

Domovem ikonických Coco-de-Mer je údolí Valle de Mai, které je také zapsáno na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Procházka tímto údolím se vám bude určitě líbit. Cestou potkáte až šest druhů překrásných palem, vodopád, vzácného seychelského papouška černého a hlavně ořechy Coco-de-Mer.

Glacis Noir Trail

Obtížnost: nízká

Délka: 1,4 Km

Stoupání: 190 m

Čas: 1 až 2 hodiny

Glacis Noir začíná u vchodu do údolí Vallee de Mai na ostrově Praslin. Jedná se o nenáročnou stezku určenou k poznávání flóry a fauny na Praslinu. Na stezce mohou turisté spatřit překrásné seychelské rostliny a některé endemické ptáky, včetně seychelského papouška černého, poštolek a gekonů.

Na všech stezkách uvedených výše můžete nalézt některé z nejkrásnějších živočišných či rostlinných druhů na Seychelách. Jejich rozlišení může být ale obtížné, a proto doporučujeme vydat se na stezky za doprovodu průvodce, který vám vše ukáže. Pokud některé tyto druhy potkáte, buďte prosím ohleduplní a nerušte je v jejich přirozeném prostředí. Dalšími skvělými možnostmi jsou stezky Anse Georgette, Pasquière, Salazie na Praslinu a Ros Sodyer (Skalní bazén) na Mahe.