Omán. Už to slovo samotné má pro nás Evropany příchuť Orientu. Každému se vybaví tržiště s úzkými uličkami, které nádherně voní kořením. Muži jsou tu oblečení do dlouhých bílých košil a turbanů a ženy do černých i barevných šatů se spoustou originálních šperků. A ty nádherné přírodní scenérie! Pouště, hory, úrodné horské vesničky, kaňony, údolí a rokliny vádí, jeskyně, fjordy a samozřejmě nádherné pláže a tyrkysové moře – právě tato velká přírodní rozmanitost  odlišuje Omán od ostatních zemí Perského zálivu. A přesně takový, jaký si ho představujete, Omán opravdu je.

Co vás o dovolené v této krásné destinaci čeká?

Spousta netradičních zážitků

V Ománu na vás čeká surfování po pouštních dunách, kempování v poušti s místními zvyky, off-road projížďky terénními vozy 4×4, procházky údolími a kaňony vádí, horská turistika a lezení po skalách, potápění a šnorchlování, pozorování mořských želv, delfínů, velryb a řada dalších aktivit.

Teplo, relaxace a koupání

Krásné pláže u průzračného Indického oceánu. Omán lemuje přes 3.000 km rozmanitých pláží, od jemných písčitých až po ty drsné skalisté. Přivítá vás příjemné klima, zejména v období, kdy u nás vládnou podzim a zima s nevlídným a chladným počasí. Hlavní turistická sezóna je v Ománu od listopadu do března, kdy tu panují mírné teploty a minimum srážek.

Autentický arabský svět – kultura, lidé, místní speciality

Historické památky

V Ománu navštívíte starobylé paláce, tvrze a pevnosti, řada z nich je zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Prohlédnete si starobylé, důmyslné  zavlažovací kanály, tzv. aflaje, nebo dávné horské vesnice.

Trhy

Nákupy na místních trzích a v obchodech určitě nemůžete vynechat. Na pultech obchodů i stánků najdete tradiční arabské rukodělné výrobky i přírodní produkty, výrobky ze dřeva, beduíny vyráběné šperky, keramiku i typické ománské dýky (tzv. kanjary). Ochutnáte místní delikatesy, třeba v podobě ománského medu a datlí. Nad tím vším se bude vznášet vůně koření a výrobků ze vzácné a léčivé aromatické pryskyřice kadidlovníku.

Lidé

Vstřícnost a úsměvy vás budou v Ománu provázet na každém kroku. Ománci jsou lidé velice milí, přátelští, pohostinní a spontánní. Jsou směsicí rozmanitých etnických skupin. Na veřejnosti dodržují formální a společenskou etiketu. Omán patří k muslimským zemí, oproti jiným státům Perského zálivu je však zemí tolerantnější a méně konzervativní.

Místní kuchyně

Omán vás překvapí rozmanitostí kuchyně. Své si tu najdou milovníci mořských specialit, i „masožravci“. V pokrmech nechybí ani spousta zeleniny, rýže, všemožných druhů koření, bylinek a marinád.

Krátká doba letu

Za exotikou nemusíte letět dlouhé hodiny. V porovnání s jinými exotickými destinacemi vás cestou do Ománu čeká kratší doba letu z/do České republiky.

Zaujal vás krásný a exotický Omán? Pak neváhejte a obraťte se na tým CK Elixír tours. V Ománu máme výborné vztahy s lokální agenturou a připravíme pro vás pobyt rekreační i poznávací zcela dle vašich možností a představ.