Mauricius je doslova ráj na zemi. Přivítají vás tu nádherné bílé pláže a moře v mnoha odstínech modré. Ale tenhle ostrov v Indickém oceánu nabízí mnohem více. Až se vydovádíte ve vlnách a prozkoumáte okolí pláže, vydejte se dál. Vyberte si třeba některý z nabízených výletů.

Výlet za historií

Historie ostrova je opravdu bohatá, stopy tu zanechali příslušníci mnoha národů. Během výletu si prohlédnete muslimské mešity, čínské pagody, hinduistické chrámy i křesťanské kostely. Navštívíte L’Aventure du Sucre, starodávnou továrnu, kde nyní sídlí muzeum věnované pěstování cukrové třtiny a výrobě cukru. Návštěva opravdu stojí za to. Historie cukrovaru sahá až do konce 18. století, založen byl roku 1797. Výroba fungovala do roku 1999 a dnes tu potkáte bývalé dělníky, kteří vám celý proces přeměny cukrové třtiny na cukr rádi vysvětlí. Moderní interaktivní muzeu není jen o cukru, ale dozvíte se tu i o historii ostrova, protože pěstování cukrové třtiny úzce souvisí s historií Mauricia. Při prohlídce ochutnáte až 15 druhů cukru ☺. Vzorky cukrů, ale třeba také místní rum, si můžete koupit jako suvenýr. Možná pojedete na sladké vlně, možná naopak po prohlídce zatoužíte po něčem slaném. Obojí vám nabídne restaurace Le FangourinA dojde samozřejmě i na nakupování, které je mezi turisty na Mauriciu velmi oblíbené.

Výlet do džungle plné krokodýlů

Patří k vašim snům výlet do džungle? Pak se vydejte na jih ostrova do tropické džungle plné banánovníků, kávovníků, bambusů a mnoha dalších druhů stromů a keřů. Přímo v ní je umístěn park La Vanille Réserve des Mascareignes. Je to fantastická zoologická zahrada, zaměřená především na chov krokodýlů, kterých tu žije více než tisíc. Čekají tu na vás ale další rozličná exotická zvířata, jakou jsou opice, obří želvy, leguáni, gigantické žáby a spousta dalších. Nadšeni budete vy i vaše děti, pro které je tu navíc připraven bohatý program.

Výlet na sever do hlavního města

Severní Mauricius je mezi turisty velmi populární pro své nádherné pláže i bohatý noční život. Zajeďte si sem a navštivte hlavní město ostrova Port-Louis i komplex Le Caudan Waterfront, kde si užijete nakupování.

Hlavní město Mauricia – Port-Louis – bylo založeno roku 1735  francouzským guvernérem Mahe de Labourdonnais. Horami lemované město na západním pobřeží ostrova, kde dnes žije 172 000 obyvatel, je finančním i obchodním centrem ostrova. Po kulturní stránce je město Port-Louis nejpestřejším místem z celého Mauricia. Ulice lemují líbivé koloniální domky, trhy a obchody. Potkáte tu nespočet národností a každé světové náboženství tu má své zastoupení.

Ujít si určitě nenechte hlavní tržnici Central Market, kde nejlépe nahlédnete do života místních lidí. U stánků plných ovoce, zeleniny, masa, ryb, mořských plodů, ale i suvenýrů doporučujeme smlouvat. Občerstvit i posilnit se můžete v mnoha restauracích, barech a kavárnách.

Nakupujete opravdu rádi? Pak rozhodně nevynechejte pobřežní komplex Le Caudan Waterfront, plný různých obchůdků, a to jak se známými značkami, tak i se zbožím od mauricijských designérů.

Asi jedenáct kilometrů od hlavního města leží město Pamplemousses. V něm najdete botanickou zahradu s názvem Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanic Garden, která se pyšní obrovskou sbírkou tropických květin. Na ploše 37 hektarů tu roste 650 druhů rostlin z celého světa. Nejvýznamnější část expozice tvoří palmy pocházející z různých světadílů.

Cestou také navštívíte Cap Malheureux neboli Nešťastný mys. Své smutné jméno získal díky několika lodím, které zde ztroskotaly. Místo je proto vyhledáváno potápěči, jež se noří do hlubin k vrakům. Zajímavé je místo i z hlediska historie. Právě tady v roce 1810 přistála britská vojska s válečnými loděmi, úspěšně porazila Francouze a svrhla tak jejich nadvládu.

Zaujaly vás naše exkurze po krásách ostrova Mauricius? Na každou z nich vám Elixír tours dokáže zajistit delegáta.