Zelená perla Karibiku s ležérním životním stylem, jedinečnou  autentickou kulturou, bujnou tropickou přírodou, delikatesní  kuchyní a špičkovými resorty nabízí tisíckrát víc než jen  „dovolenou u moře“

1. BOŽSKÉ HÝČKÁNÍ

Jamajka je sice obecně velmi casual, ale můžete si tu vybrat crème de la crème z  luxusních resortů světa: Sandals Royal Plantation v Ocho Rios se 74 pokoji  s výhledem na oceán. Hotel Trident v Port Antonio s majestátní tradicí. Jamaica

Inn v Ocho Rios, kde trávila líbánky Marilyn Monroe. Round Hill Hotel and Villas  v Montego Bay, soukromou enklávu s tichými plážemi na opuštěném poloostrově a vilami, z nichž v některých interiér navrhl Ralph Lauren. Half Moon v oblasti  Montego bay, s golfovým hřištěm, špičkovými restauracemi a tříkilometrovým  plážovým rájem, kde při koktejlu posloucháte něžný příboj Karibiku. A tajný tip: Sunset at the Palms, klidný resort s bugalovy skrytými v tropické vegetaci obývané  exotickým ptactvem a motýly. Na Jamajce však lze relaxovat i v butikových  hotýlcích a vilách. Dosud neobjevenou oblastí pro ty, kteří hledají klid a soukromý  je jižní pobřeží.

2. PLÁŽE

Bez pláží s bílým pískem a průzračnou vodou by to prostě nešlo. Jamajské pláže  patří mezi nejkrásnější na světě. Nejslavnější jsou Doctor’s Cave Beach v Montego  Bay, 11kilometrová pláž v Negrilu, Frenchman’s Cove v Portlandu a Treasure Beach  na jižním pobřeží a pláž v Ocho Rios. A pak tu jsou stovky dalších, menších, větších  či úplně skrytých. Svou pláž si tu najde každý.

3. JAMES BOND

Postava tajného agenta 007 se narodila na Jamajce. Ian Fleming, bývalý důstojník  britské námořní zpravodajské služby, byl ostrovem tak uchvácen, že po válce si  nechal u pláže postavit na skrytém a klidném místě u pláže dům jako zimní  útočiště a nazval jej, podle jedné vojenké operace, GoldenEye. Zde Fleming  v ústraní odpočíval, plaval a napsal všech svých 14 knih o Jamesi Bondovi. Na  Jamajce se natáčela i první filmová bondovka, Dr. No. GoldenEye najdete poblíž  města Oracabessa na severním pobřeží a můžete se zde ubytovat! Kolem  Flemingova soukromého ráje zcela stranou okolního ruchu postupně tu vznikl  nenápadný malý resort. Perlou je originální Flemingova vila se třemi pokoji a  psacím stolem, u nějž spisovatel Bondovy příběhy spřádal do slov.

4. JÍDLO & PITÍ

Jamajským národním pokrmem je ovoce ackee a ryba saltfish. A kdo neochutnal  fenomenální jerk, neochutnal Jamajku: je to grilované kuřecí, vepřové nebo rybí  maso naložené ve směsi koření, k němuž si lze dát typické pečivo patty. Bohatá  jamajská kuchyně je ke svému prospěchu ovlivněná gastronomií snad poloviny  světa. A co se týče pití: samozřejmostí jsou špičkové rumy, například z palírny

Appleton Estate, kam si můžete udělat výlet, jakož i káva z hor Blue Mountains,  megahit mezi baristy hipsterských kaváren světa.

5. SVĚTÉLKUJÍCÍ MOŘE

V laguně, do níž se vlévá řeka Martha Brae, se objevuje v mělké vodě prazvláštní  úkaz, kdy moře v noci světélkuje. Může za to vysoký obsah fosforu ve vodě a  mikroorganismy obrněnky, které při vnějším podrážení vydávají světlo, v němž se  ukazují obrysy ryb, skal a dalších podmořských objektů. Jamajská světélkující laguna je patrně největší a nejjasnější z pouhých čtyř míst na světě, kde se tento fenomén vyskytuje.

6. ŘEKY, PEŘEJE, VODOPÁDY

Voda a koupání na Jamajce, to není jen moře. Každá ze 145 řek tekoucí z hor do  údolí je jedinečná – uchvátí vás průzračné tůně, vodopády, kaskády a také bujná  okolní vegetace. Co se mimochodem týče jamajských lesů, člověk si v nich může  připadat jako v prostřené ovocné zahradě: tu se dá utrhnout banán, tu avokádo,  jinde zase kokosový ořech, mango, ananas, papája, soursop či otaheite apple. Na

severu se můžete svézt na voru na řece Martha Brae v Trelawny a procházet přímo  vodopády Dunn’s River Falls u Ocho Rios. Kousek odsud jsou vodopády Konoko  Falls a Turtle River Falls. Na turisty příliš neobjeveném jižním pobřeží se těšte na  kaskády vodopádu YS Falls nebo na plavbu po Černé řece (s krokodýly…). A pro  romantiky tu je až hypnoticky modrá Modrá laguna (Blue Hole) u Ocho Rios.

7. ZÁPAD SLUNCE

Západy slunce jsou nekrásnější v Negrilu, hlavním městě pohody, na západním  výspě Jamajky. Negril se vyznačuje zcela uvolněnou atmosférou a nočním životem a je tu dokonalá 11kilometrová pláž (7-Mile Beach). Samotný západ slunce je  nejzábavnější sledovat v proslulém baru Rick’s Cafe, kde každý den stovky lidí při  tanci pozoruje cestu slunečního kotouče za obzor a kde odvážlivci (a můžete i vy!)  skáčou z útesů do moře. Existuje však i romantický způsob prožitku západu slunce  – zasnoubení, svatba, nebo prostě jen chvíle blízkosti ve dvou.

8. RASTA, REGGAE ATD.

Říká se, že Jamajka je nejmenší kulturní velmocí světa, kterému dala reggae a  řadu dalších odnoží tohoto žánru, jako jsou dancehall či reggaeton. Ikonu reggae

Boba Marleyho spatříte snad všude (lze navštívit jeho muzeum – v hlavním městě  Kingstonu – i mauzoleum – na severu). Světový věhlas má také zdejší  rastafariánské hnutí, jehož autentickou osadu lze navštívit. Další kulturním  fenoménem je jamajské nářečí patois. A kdo by neslyšel o jamajské atletice či  fantomu zimních olympiád – jamajském bobovém týmu?

9. GOLF

Desítka špičkových hřišť (a jejich kluboven) uspokojí každého příznivce nejkrásnější  hry. Jsou harmonicky zasazeny do okolí, ať už v kopcích (Negril Hills Golf Club), v  nížině (Sandals Golf Club) nebo přímo na okraji oceánu (Cinnamon Hills Golf Club).

10. HORY A PŘÍRODA

Tropické klima s průměrnou roční teplotou 29,4 °C je podhoubím pro nesmírně  rozmanitý přírodní svět. Majestátní mlžné hory Blue Mountains s nejvyšším  vrcholem ostrova (2256 m n. m.) jsou zapsány na seznam světového dědictví  UNESCO. Celá Jamajka barevně kvete a roste a žije tu více druhů než na jiných  Karibských ostrovech – jen ptáků na Jamajce létá na 200 druhů. Krásným zážitkem  je, když člověk vezme kalíšek s vodou, přiletí kolibřík červenozobý, s nesmírně  rychlý máváním křídel jakoby visí na ve vzduchu a pije vám takřka z ruky.

11. POHODA

Život na Jamajce připomíná ležérní párty. A tuto pohodu, tento „vibe“,  v houpavém, volném rytmu si v srdci jistě odvezete i s sebou domů.

zdroj:

JAMAICA TOURIST BOARD

c/o TMR International s.r.o.