Plánování cesty letadlem může být vzrušující i stresující. Správné zabalení a připravenost na různé situace vám ale může ulehčit celou cestu. Zde je několik tipů, co si sbalit do letadla a na co si dát pozor.

1. Doklady a letenky

Bez ohledu na to, kam letíte, vaše cestovní doklady jsou nezbytné. Vždy si zkontrolujte, že máte platný pas nebo občanský průkaz (pokud cestujete v rámci EU) a víza (pokud jsou potřeba). Letenka v elektronické nebo tištěné podobě, spolu s potvrzením o ubytování a případnými rezervacemi (např. půjčení auta), by měly být snadno dostupné.

Tip: Mějte kopie důležitých dokumentů (pas, víza, letenky) uložené v cloudu nebo v emailu. To vám může zachránit situaci, pokud něco ztratíte.

2. Peníze a platební karty

Ideálně byste měli mít několik platebních možností – hotovost v místní měně a alespoň jednu platební kartu. Doporučuje se mít karty od různých bank, pro případ, že by jedna nefungovala. Zjistěte si také, jaké poplatky vaše banka účtuje za výběry a platby v zahraničí.

Tip: Mít malou částku v hotovosti v bezpečné kapse, nebo v peněžence na tělo, může být užitečné, zvláště při příjezdu do nové destinace, kde ještě nemáte přístup k bankomatu.

3. Cestovní pojištění

Nikdy nepodceňujte význam cestovního pojištění. Nejenže kryje zdravotní náklady, ale také ztracená zavazadla či zrušené lety. Nezapomeňte si vytisknout potvrzení o pojištění a uložit si číslo asistenční služby.

4. Cestovní lékárnička a hygienické potřeby

Cestování vás může vystavit novým prostředím a návykům, takže malá cestovní lékárnička je vždy dobrý nápad. Měla by obsahovat základní léky proti bolesti, nevolnosti, průjmu a alergiím. Pokud trpíte chronickými nemocemi, nezapomeňte si přibalit dostatečné množství léků.

Tip: Dezinfekční gel, antibakteriální ubrousky a několik roušek mohou přijít vhod při dlouhých cestách letadlem.

5. Elektronika a nabíječky

Pokud s sebou berete elektroniku, jako jsou telefon, tablet, notebook či sluchátka, nezapomeňte na nabíječky a případně powerbanku. Zkontrolujte, zda máte správné adaptéry pro zásuvky v cílové zemi.

Tip: Letiště mohou mít omezený počet zásuvek. Powerbanka vám zajistí, že budete mít dostatek energie, i když nenajdete volnou zásuvku.

6. Pohodlné oblečení a vrstvy

Teplota v letadlech bývá proměnlivá, proto si vezměte pohodlné oblečení a vrstvy, které můžete snadno sundat nebo přidat. Lehčí mikina či šála vás ochrání před chladem. Pohodlné boty jsou také klíčové, zejména u dlouhých letů.

Tip: Pokud plánujete spát během letu, přibalte si oční masku, špunty do uší a polštářek na krk.

7. Občerstvení a voda

I když většina letů nabízí občerstvení, může se stát, že vám nebude chutnat, nebo budete mít hlad mimo rozvrh podávání jídel. Malé balení svačin (např. oříšky, sušené ovoce, proteinové tyčinky) vám zajistí, že nebudete hladoví.

Tip: Mějte prázdnou láhev na vodu, kterou můžete po bezpečnostní kontrole doplnit, abyste nemuseli kupovat drahé nápoje na letišti.

8. Zábava a čtení

Na dlouhé lety si vezměte něco na zkrácení času. Kniha, e-kniha, filmy na tabletu či hry na telefonu vám pomohou zkrátit čekání. Sluchátka s potlačením okolního hluku mohou výrazně zlepšit zážitek z letu. Stresuje vás dlouhý let? Přečtěte si náš článek, jak ho zvládnout. 

9. Na co si dát pozor:

  1. Bezpečnostní kontrola: Ujistěte se, že máte všechny tekutiny v balení do 100 ml a uložené v průhledném sáčku. Notebooky a elektroniku připravte k samostatné kontrole.
  2. Velikost příručního zavazadla: Každá letecká společnost má jiná pravidla ohledně rozměrů a hmotnosti příručního zavazadla. Překontrolujte limity, abyste se vyhnuli dodatečným poplatkům.
  3. Časový předstih: Vždy se na letiště dostavte včas, ideálně 2-3 hodiny před odletem. Rezervujte si dostatek času na check-in, bezpečnostní kontrolu i případné nečekané situace.

S těmito tipy se můžete vydat na cestu připravení a bez stresu. Stačí jen sbalit si správně a mít na paměti pár klíčových bodů. Držíme vám palce, jsme tu pro vás.