Dovolená je časem, kdy chceme uniknout od každodenního stresu a načerpat novou energii. Ale jak zajistit, že se po návratu domů budeme cítit svěže a ne unaveně? Tajemství spočívá v tom, jak efektivně skloubit relaxaci s péčí o tělo a mysl. Přinášíme vám praktické tipy, jak zůstat v kondici, i když se vydáte na cesty.

1. Zdravé stravování na cestách

Jednou z největších výzev na dovolené je zdravá strava. Místní kuchyně je často lákadlem a není divu, že mnozí z nás rádi ochutnávají speciality, které by si doma nedopřáli. Klíčem je však najít rovnováhu.

  • Připravte se předem: Pokud jedete do oblasti s výrazně tučnější kuchyní, zkuste předem zjistit, které restaurace nabízejí zdravější alternativy.
  • All inclusive může být zdravé: Pokud se ubytováváte v hotelu s all inclusive stravováním, vyhledávejte na bufetových stolech zdravější varianty. Většina hotelů dnes nabízí širokou škálu jídel, včetně salátů, grilovaného masa nebo ryb, zeleninových příloh a lehkých dezertů. Je to skvělá příležitost vyzkoušet vyváženou stravu i na dovolené.
  • Místní ovoce a zelenina: Využijte čerstvost lokálních produktů. V mnoha zemích jsou trhy plné ovoce, zeleniny a jiných zdravých surovin, které si můžete dopřát kdykoli během dne.
  • Hydratace je klíčová: Nezapomeňte na pitný režim, zvláště v teplejších destinacích. Voda je důležitá nejen pro hydrataci, ale i pro udržení energie.

2. Pohyb i během dovolené

Dovolená nemusí znamenat ležení na pláži celý den. Pohyb vám pomůže udržet se v kondici a zároveň dodá energii.

  • Prozkoumejte okolí pěšky: Ať už se jedná o turistiku, procházky po městě nebo objevování přírodních parků, pohyb při poznávání okolí je ideální způsob, jak zůstat aktivní.
  • Cvičení na cestách: Mnoho hotelů a resortů nabízí fitness centra nebo jógu, takže neváhejte využít jejich nabídky. Pokud preferujete cvičení sami, můžete si s sebou vzít cestovní podložku na jógu a zacvičit si s Elixír online.
  • Vodní aktivity: Plavání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen procházka po pláži – voda je skvělým prostředkem pro lehkou fyzickou aktivitu a zároveň relaxaci.

3. Relaxační techniky pro klidnou mysl

Dovolená je skvělou příležitostí, jak nejen pečovat o tělo, ale také se zaměřit na svůj vnitřní klid. Správná péče o mysl vám pomůže vychutnat si cestování naplno.

  • Meditace: Ranní nebo večerní meditace, i kdyby jen na pár minut, vám může pomoci naladit se na den nebo se uvolnit po náročném dni. Najděte si klidné místo, ať už u moře nebo v horách, a zaměřte se na svůj dech.
  • Dechová cvičení: Jednoduché dechové techniky můžete provádět kdykoli a kdekoli. Pomohou vám snížit stres a přinést více klidu.
  • Digitální detox: Pokud je to možné, pokuste se omezit čas strávený na mobilních telefonech nebo počítačích. Vyhraďte si čas pro sebe, své blízké a přírodu.

4. Spánek jako základ regenerace

Dovolená je ideální čas, kdy si dopřát dostatek spánku a regenerace.

  • Sledování biorytmů: Pokuste se přizpůsobit svůj spánkový režim přirozeným biorytmům – usínání s tmou a vstávání s východem slunce může mít překvapivě pozitivní účinky na vaši energii a náladu.
  • Kvalita spánku: Investujte do kvalitního spánku tím, že si zajistíte pohodlné prostředí – od polštářů až po čerstvý vzduch v místnosti. Pokud je to možné, vyhýbejte se konzumaci těžkých jídel nebo alkoholu pozdě večer.

5. Přeneste si wellness do každodenního života

Až se vrátíte z dovolené, zkuste si uchovat některé z návyků, které jste zavedli na cestách. Cvičení, zdravé stravování, dostatek spánku a mentální relaxace vám mohou pomoci nejen na cestách, ale i v každodenním životě.

Závěr

Kombinace cestování a péče o tělo a mysl není náročná, pokud víte, jak na to. Stačí začlenit několik jednoduchých praktik do vašeho denního režimu, a budete se cítit nejen odpočatí, ale i plní energie. Připravte si proto příští dovolenou tak, aby byla nejen o poznávání nových míst, ale také o péči o sebe.

Akční nabídku exotických zájezdů najdete ZDE.