Čeká vás nádherný svatební den na pláži některého z exotických rájů. Všechno je zařízené. Ubytovací voucher, letenky i dokumenty ke svatebnímu obřadu už máte v kufru. Šaty ještě visí na ramínku nad zavazadly, aby se co nejméně pomačkaly (a taky, abyste se na ně pořád mohla dívat 😊). Ještě nezapomenout na cestovní doklady…

A tady přichází váš dotaz, se kterým se často setkáváme. Řekněme – třeba na Seychely – budete odlétat jako svobodná žena, ale vracet už se budete jako vdaná paní. Platí v tomto případě ještě váš pas?

Můžeme vás uklidnit jedním slovem – ANO. Změna příjmení vás čeká, obíhání úřadů se určitě nevyhnete, ale do Česka se v pohodě stihnete vrátit. Sňatek je kompletně zlegalizován a změna příjmení platná až po vydání oddacího listu v České republice. A problém nenastane ani v případě, že už budete mít všechno papírování za sebou, budete se pyšnit novým příjmením a budete chtít odcestovat na líbánky. Platnost vašeho cestovního dokladu totiž končí uplynutím lhůty tří měsíců ode dne změny příjmení. Takže pokud neplánujete zůstat na líbánkách půl roku a objet s láskou celý svět 😉, je všechno v pohodě a můžete cestovat ještě na „starý“ pas.

Když už jsme u těch úřadů … víte, kde všude ještě musíte nahlásit změnu příjmení? Tak to máte … kromě pasu ještě občanka, řidičák a máte-li auto i registr vozidel, banka, pojišťovny, operátor, doklad k MHD, katastr, živnosťňák či obchodní rejstřík, dodavatelé energií, lékaři … a to jsou jen ty nejběžnější záležitosti. Čas a nohy vám ušetří jen instituce, které čerpají údaje z evidence obyvatel, ty si změnu zaevidují samy. Patří mezi ně zdravotní pojišťovna, správa sociálního zabezpečení a finanční úřad.