Čeká Vás dlouhá cesta letadlem a vy přemýšlíte, jaké jídlo si sbalit s sebou?
Máme pro Vás několik tipů na zdravé a chutné svačiny, které Vás zasytí na dlouho a jsou vhodné nejen do letadla!

1. sušené ovoce

Patří mezi oblíbenou pochoutku většiny lidí. Je velmi osvěžující, doplní potřebné vitamíny a minerály stejně jako čerstvé ovoce a zasytí nás na dlouhou dobu. Obsahuje především hořčík, železo a zinek. Při výběru v obchodě si dejte pozor na obsah cukru, často bývá sušené ovoce přislazováno, čímž se velmi zvyšuje jeho kalorická hodnota.

Tip Elixírky: Nakupte si několik druhů ovoce a vyrobte si vlastní směs. Mojí nejoblíbenější kombinací jsou sušené plátky manga, ananasu, banánu a kokosu.


2. sušené maso

Největší výhodou sušeného masa je, že obsahuje velký obsah bílkovin a nízký obsah tuků a sacharidů. Rychle zažene hlad a doplní energii na několik hodin. Také má dlouhou trvanlivost, takže nám vydrží po celou dobu dovolené. Existuje kuřecí, krůtí, hovězí, vepřové a mnoho dalších.


3. oříšky

I když mají vysokou kalorickou hodnotu, obsahují zdravé tuky, takže pokud je budete konzumovat v rozumném množství, nemusíte se bát zvýšení váhy. Oříšky omezují pocit hladu a chuť na sladké. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, které udržují pravidelný srdeční rytmus a zabraňují srážení krve.

Tip Elixírky: Vlašské ořechy zklidňují stres, piniové obsahují nejméně kalorií, kešu zlepšují imunitu a paměť, mandle zlepšují funkci střev a pistácie podporují dobrou náladu. Stačí si jen vybrat!


4. hořká čokoláda

Pokud Vás čeká dlouhý let, nezapomeňte si s sebou vzít hořkou čokoládu s alespoň 70% obsahem kakaa. Je to největší pomocník při stresu a nervozitě. Možná si myslíte, že čokoláda Vám nemůže pomoct s hubnutím, ale opak je pravdou. Zahání chuť na sladké a kromě toho obsahuje spousty antioxidantů, které Vás chrání před volnými radikály.

Tip Elixírky: Vyzkoušejte například hořkou čokoládu s příchutí limetky, máty nebo brusinek.


5. zeleninové chipsy

Skvěle pomáhají, když nás honí mlsná, ale nechceme jíst klasické nezdravé chipsy. Jsou křupavé a chutné.

Tip Elixírky: Vyzkoušejte chipsy z červené řepy, celeru, sladkých brambor a mrkve.