Milujete potápění nebo šnorchlování? Tak na nic nečekejte a vydejte se na Maledivy. Jestli existuje ráj pro potápěče, tak je bez nadsázky právě tady. Většinu území Malediv totiž tvoří ten nádherně magický podmořský svět. Zákoutí s korály a barevnými mořskými živočichy mají skvělou viditelnost a voda je tady úžasně teplá…

Potápění na Maledivách Vám opravdu vezme dech. Podmořský svět tu nabízí vše, co má – od malých barevných rybiček až po ty největší mořské živočichy. Určitě už jste slyšeli o přátelských maledivských žraločcích ☺ … Nemají důvod útočit na člověka, protože moře jim tu poskytuje spoustu planktonu, jejich přirozené potravy.

Ty nejlepší potápěčské lokality vám rádi osobně doporučíme. Nejzajímavější přírodní krásy nabízejí okraje každého korálového útesu, které se postupně svažují do hlubin oceánu. Viditelnost tu bývá dobrá, jediné, na co je třeba dávat pozor, jsou podmořské proudy.

Potápění a šnorchlování je dobré si předem naplánovat. Na základě svých zkušeností s potápěním a především představ o tom, co všechno chcete pod hladinou vidět, si vyberete to správné místo. Chcete-li pozorovat podmořský život během svého pobytu bez omezení, rádi vám doporučíme letovisko, které má přístupný lemový útes. Resorty bez takového útesu pak většinou organizují několikrát denně plavby k vhodným lokalitám. Doporučujeme také účast na celodenní plavbě za šnorchlováním, většina resortů ji pořádá za cenu 25 – 60 dolarů.

Kdy se jet na Maledivy potápět?

Za nejvhodnější čas pro potápění na Maledivách se považuje období od ledna do dubna. Právě v této době je pod vodou nejlepší viditelnost. Nalákali jsme vás na žraloky? Chcete-li vidět opravdu velké žraloky (obrovské nebo také velrybí), pak přijeďte v říjnu nebo v listopadu. Zvýšená koncentrace planktonu sice trochu zhoršuje viditelnost, ale láká právě tyto velké druhy ryb.

Láká vás si potápění vyzkoušet?

Jste začátečníci? Ještě nikdy jste se nepotápěli nebo nešnorchlovali? To vůbec nevadí. Na Maledivách si vyberete ze široké nabídky kurzů. Potřebné vybavení k potápění si můžete dovézt, ale půjčí vám ho i maledivské potápěčské základny. A co všechno budete potřebovat (v případě, že byste si chtěli dovézt vlastní vybavení)? Neoprenový oblek, plicní automatiku, kompenzátor vztlaku, hloubkoměr, měřič tlaku v lahvích, stopky, potápěčský počítač, potápěčskou průkazku, vodotěsnou svítilnu, fotoaparát…

Vybavení ke šnorchlování si můžete většinou zapůjčit přímo v letovisku. Rozhodnete-li se pořídit si vlastní výbavu, pak musíte mít brýle, šnorchl (dýchací trubici), ploutve a koupací oděv (nebo alespoň tričko, které Vás ochrání před sluncem).

Při šnorchlování vždy myslete na svoji bezpečnost a pokud je to možné, nešnorchlujte sami. Vždy někoho informujte o Vašem odchodu a plánovaném návratu.

Surfování je trošku oříšek

Maledivy a surfování nejdou úplně dohromady. Vhodných letovisek se zajímavou surfovací lokalitou je tu jen málo. Dovolenou se surfem je proto třeba opravdu dopředu naplánovat. Ta nejlepší doba pro pořádné vlny je tu od března do listopadu.